ANDREA - a full time Yoga, Pilates and Tai Chi instructor.

I fell in love with yoga over seven years ago, when I got a Nintendo DS and bought a game called Let's Yoga. From then, I began 'playing' yoga everyday, sometimes twice a day. At first, the practice was more physical for me, but after few months I started to really count on yoga to bring me a sense of calm during especially chaotic days. Soon after, I began recognizing the benefits of a regular asana and meditation practice and continued to incorporate yoga daily - not just during times of chaos. I found myself feeling more energized, more compassionate, happier, and with more awareness. Now, I teach full-time and couldn't be happier to do what I love. What began as a physical practice for strength and flexibility quickly became a lifestyle. I teach my students to take their yoga off the mat and apply the principles learned in the class to their lives outside of the studio. I do not only teach my philosophy, I live it.

Thursday 25 October 2012

Často kladená otázka - čo je joga?

Mnoho ľudí sa ma pýta čo je vlastne joga, aké účinky má a na čo je dobrá. Nevedia si presne predstaviť ako sa cvičí - niektorí si myslia, že len sedíme a meditujeme, iní zase, že len stojíme na hlavách.
Joga je v podstate životný štýl. Najprv človek začne s cvičením (rôzne naťahovacie cviky, dýchanie, zostavy, meditácia) a potom sa začne podľa týchto cvičení správať - drží chrbát rovno, dýcha pravidelne a poriadne. K tomu sa pridá postupom času zdravá výživa, či starostlivosť o telo.
Efekty jogy na človeka sú rôznorodé, niektoré zbadáte hneď, iné po čase. Ohybnosť, správne držanie tela (vystretý chrbát), správne dýchanie, toto všetko pomáha ľuďom pri zvládaní ich každodenných prác. Meditácia, oddýchnuté telo a relax majú na svedomí lepšie zvládnutie povinností, väčšiu výdrž a spokojnejší život. Vplyvy jogy na zdravie, či obyčajný život sú ba priam ohromujúce.

Škorpión (môj prvý)
 
A teraz k tomu, čo si ľudia predstavujú ako jogové cvičenie. Za posledný týždeň som sa stretla s dvoma extrémami - jedna osoba sa ma pýtala, či to len sedíme a ležíme a to je všetko a ďalšia pani mi rozprávala ako ju odradil od jogy komentár priateľky, ktorá naznačila, že robíme len stojky na hlavách :) Tak, robíme aj jedno, aj druhé a mnoho iných vecí! :D

Samozrejme, začiatočníci začínajú s jednoduchšími cvikmi sprevádzané kratším dýchaním. postupne sa učia náročnejšie cviky a aj dĺžka dychu sa predlžuje. Všetko je ale pomalé a postupné, nič by sa nemalo robiť narýchlo a nepozorne.

Treba dodať, že aj obyčajný cvik môže byť ´krkolomný´, keď sa vykonáva správne a svalovka aj po jednoduchej zostave ukazuje na to, že sa cviky robili poctivo a dobre.

Ak máte na mňa hocijaké otázky, chcete sa viac dozvedieť o joge, či cvikoch, alebo vás niečo bolí a potrebujete poradiť, stačí napísať :)

No comments:

Post a Comment