ANDREA - a full time Yoga, Pilates and Tai Chi instructor.

I fell in love with yoga over seven years ago, when I got a Nintendo DS and bought a game called Let's Yoga. From then, I began 'playing' yoga everyday, sometimes twice a day. At first, the practice was more physical for me, but after few months I started to really count on yoga to bring me a sense of calm during especially chaotic days. Soon after, I began recognizing the benefits of a regular asana and meditation practice and continued to incorporate yoga daily - not just during times of chaos. I found myself feeling more energized, more compassionate, happier, and with more awareness. Now, I teach full-time and couldn't be happier to do what I love. What began as a physical practice for strength and flexibility quickly became a lifestyle. I teach my students to take their yoga off the mat and apply the principles learned in the class to their lives outside of the studio. I do not only teach my philosophy, I live it.

Friday 3 August 2012

Pránajáma


Dýchanie, život a energia sú spojené a jogíni majú na toto spojenie označenie slovo prána. Pránajáma je dýchanie, kde nádych a výdych sú kontrolované. Táto kontrola dychu zvyšuje vitalitu a sústredenie a vedomie sa rozširuje. Dych je v tomto prípade most k nášmu nervovému systému a popri vykonávaní dýchania môžeme pozorovať ako hlboko je spojené s mysľou. Tak ako naša nálada ovplyvňuje naše dýchanie, náš mentálny stav je ovplyvniteľný dýchaním. Kontrolované dýchanie prináša viac kyslíka a energie do tela a zvyšuje tak procesy v bunkách. Je to v podstate jednoduché. Keď správne dýchame, cítime sa omnoho lepšie. 

Cvičenie – rovnaký nádych a výdych:

  1. Ľahnite si na podložku tak, aby ste sa cítili pohodlne.
  2. Najprv sa začnite sústrediť na vaše normálne dýchanie.
  3. Po niekoľkých nádychoch začnite dýchať pravidelne na 4 sekundy. Takto dýchajte aspoň 8 opakovaní.
  4. Zvýšte dĺžku nádychu a výdychu na 5 sekúnd.
  5. Po 8 opakovaniach prejdite na 6 sekúnd.
  6. Pozorujte ako sa cítite, ako reaguje na toto cvičenie vaše telo a myseľ. Stáva sa, že nechtiac napnete nejaký sval, preto si skontrolujte telo, či je úplne uvoľnené.
  7. Zvyšujte dĺžku dychu, až kým vám to začne byť neprirodzené. Nenúťte svoje telo, aby dýchalo tak, že mu to bude vadiť. Nech už skončíte pri akomkoľvek čísle, dbajte na to, aby bolo dýchanie príjemné.
  8. Postupne znížte dych a všímajte si pocity, ktoré máte práve teraz.
  9. Pomaly otvorte oči a vráťte sa do normálneho dýchania.
 

Toto cvičene je dobré opakovať každý deň. Keďže uvoľňuje napätie, dá sa cvičiť kedykoľvek na akomkoľvek mieste.

No comments:

Post a Comment